Sterilisatie info

Sterilisatie via Laparoscopie – De uitgebreide uitleg

Laparoscopische sterilisatie betekent letterlijk een sterilisatie door middel van een kijkje in de buik met behulp van een camera. Bij de ouderwetse / traditionele sterilisaties dienen alle organen waaraan de dierenarts zal gaan opereren buiten de buik van de hond getild te worden. In het geval een een traditionele sterilisatie wil men graag de buikwond zo klein mogelijk houden doch is deze al snel 4 tot 15 centimeter, afhankelijk van de grootte van de hond of kat. Daardoor verliezen dierenartsen al gauw het overzicht van de buik. Daarnaast is het naar buiten tillen van de eierstokken bij de traditionele sterilisatie een pijnlijke aangelegenheid met name bij de hond(in de meeste gevallen wordt hier dan ook extra gasnarcose ingezet). Ook na de traditionele sterilisatie heeft de hond last vast bijvoorbeeld het aantrekken van de ophangbandjes van de eierstokken en last van de grotere buikwond die zeker 10 dagen moet herstellen. Bij poezen is de buikwond een stuk kleiner, maar ook daarbij verloopt het herstel een stuk sneller na een kijkoperatie.

De techniek bij een laparoscopische sterilisatie

Tegenwoordig worden er steeds meer honden en katten door middel van een laparoscopische sterilisatie (sterilisatie via kijkoperatie) geholpen. Deze techniek is wezenlijk verschillend van de traditionele wijze van steriliseren. In plaats van de organen van het dier naar de chirurg toe te halen worden de instrumenten, waaronder een camera, naar de organen toe gebracht. Dit wordt gegaan door 2 kleine gaatjes van 0,5-1 cm grootte in de buikwand van de hond of kat te maken. Om ruimte te creëren brengt de chirurg koolzuurgas naar binnen via een naald. Hierdoor wordt de buikwand van de hond of kat opgetild van de onderliggende organen. Wanneer de buikwand is opgetild worden er 2 poorten ingebracht in de buik. Hierdoor worden vervolgens voor de sterilisatie de camera en gewenste instrumenten naar binnen gebracht. Dankzij het toedienen van het koolzuurgas is er vervolgens voldoende ruimte om een goed overzicht te krijgen van de gehele buik en de organen. Het is een fabeltje dat het inbrengen van koolzuurgas heel pijnlijk is. Als de dieren namelijk wakker worden is de buik weer volledig leeg gemaakt en geeft dit geen napijn en tijdens de narcose krijgt het dier hier niets van mee.

laparoscopische sterilisatie hond

De werkwijze bij een laparoscopische sterilisatie

Tijdens de sterilisatie maken wij gebruik van een speciale kanteltafel, deze wordt naar de chirurg toe gedraaid zodat deze op gemakkelijke wijze kan aanvangen met het steriliseren van uw hond of kat. Dankzij de kanteltafel komt de eierstok aan de bovengelegen kant bovenop te liggen. De dierenartsassistente kan vervolgens, dankzij de gecreëerde ruimte, met een speciale haak de eierstok presenteren aan de dierenarts. Tijdens de sterilisatie heeft de chirurg hierdoor een mooi beeld van onder andere de ophangbanden waaraan de eierstok is bevestigd en de toevoerende aderen. Bij honden zit hier vaak wat vet in, bij katten zijn dit hele dunne bandjes. Tijdens de sterilisatie worden deze door de chirurg dicht gebrand, dit is te vergelijken met het traditionele hechten van wond. Hierna zal de chirurg de eierstok zonder verlies van bloed los knippen. Mocht er alsnog een bloedvat gaan bloeden dan is dit direct te zien en kan deze nog worden dicht gebrand. Door het ruime overzicht in de buik worden dergelijke problemen nooit over het hoofd gezien in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kleine nabloeding bij een traditionele sterilisatie. Nieuwsgierig hoe dit eruit ziet? Bekijk onze video van de laparoscopie.

Controle, nazorg en helen na een laparoscopische sterilisatie

Tijdens de sterilisatie wordt de buik na het losknippen van de eierstokken (ovaria) nogmaals helemaal gecontroleerd. Als beide eierstokken los zijn gehaald worden deze verwijderd uit de buik en eveneens gecontroleerd of de eierstokken compleet zijn verwijderd. Al het gas wordt vervolgens uit de buik gelaten. Een klein restant gas, veroorzaakt verder geen last en zal via het koolzuurgas in de uitademing het lichaam verlaten. Hierna worden alle instrumenten en poorten verwijderd en worden de wondjes dicht gemaakt. De huid wordt onderhuids gesloten. De hond houdt aan de sterilisatie in totaal 2 kleine wondjes van 1 cm doorsnede over welke razendsnel genezen en zal geen napijn hebben. Bij poezen zijn dit 2 wondjes van 0,5 cm groot welke eveneens heel snel genezen. De honden en katten worden na de sterilisatie meestal al binnen 10 minuten wakker doordat de narcose veel korter geweest is en kunnen 1-2 uur na de ingreep al weer blij naar huis.

Meer informatie

 

MEER INFORMATIE OVER STERILISATIE?

 

↑ Top of Page