De laparoscopische sterilisatie bij de teef
Laparoscopische sterilisatie is ten opzichte van de traditionele manier van opereren verfijnd. De hond wordt tijdens de laparoscopische sterilisatie met behulp van een kleine camera in de buik geopereerd. Hiervoor zijn er slechts twee kleine gaatjes van 0,5 cm nodig voor de chirurg nodig om de laparoscopische sterilisatie te volbrengen.
Doeleinden van de laparoscopische operatie
Een laparoscopische operatietechniek is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Zo kan de chirurg niet ingedaalde testikels bij reuen verwijderen als deze nog in de buik zijn achtergebleven (cryptorchidie) of de maag van een hond preventief vastzetten (in verband met een mogelijke maagkanteling). In dit geval geven wij u informatie over de laparoscopische operatie zoals deze wordt gebruikt om honden(teef) te steriliseren. Bekijk ook onze video van de laparoscopische sterilisatie bij de hond.
Naast de gebruikelijke voor en nadelen van sterilisatie van de teef, kent de laparoscopie nog enkele aanvullende voor- en nadelen.
Voordelen laparoscopische sterilisatie:
- een veel kortere behandeltijd, waardoor een kortere narcose
- beter overzicht in de buik, waardoor er een betere controle op bloedingen mogelijk is en tevens alle organen in beeld gebracht kunnen worden
- minder napijn
- snel herstel
- kleinere wond waardoor minder kans op wondcomplicaties
- in de meeste gevallen geen shirt of kraag nodig
- de hond mag de volgende dag al weer alles (behalve 5 dagen zwemmen)
Nadelen laparoscopische sterilisatie:
- als de baarmoeder afwijkend blijkt te zijn (bijvoorbeeld ontstoken) zijn de kleine gaatjes vaak niet groot genoeg om dit orgaan door naar buiten te halen. In de meeste gevallen dient de snede dan vergroot te worden en is dit vergelijkbaar met een traditionele sterilisatie. Het is echter een zeldzaamheid dat dit nodig is (veelal oude honden).
- door het gebruik van gas in de buik kan het dier soms wat moeite met zelfstandig ademen krijgen. Bij het Dierenziekenhuis Diemen liggen echter alle patiënten aan de gasnarcose, bewaking en kunnen we zo nodig de hond beademen.