Laparoscopische sterilisatie kat

Laparoscopische sterilisatie (sterilisatie via kijkoperatie) is de nieuwste manier van steriliseren van de poes.

De laparoscopische sterilisatie bij de kat

De allernieuwste mogelijkheid is de laparoscopische sterilisatie van de poes. Laparoscopische sterilisatie is ten opzichte van de traditionele manier van opereren verfijnd. De poes wordt tijdens de laparoscopische sterilisatie met behulp van een kleine camera in de buik geopereerd. Hiervoor zijn er slechts twee kleine gaatjes van 0,5 cm nodig voor de chirurg nodig om de laparoscopische sterilisatie te volbrengen. Hoewel de verschillen ten opzichte van de hond met een traditionele sterilisatie veel kleiner zijn, zijn er toch veel voordelen te noemen van een laparoscopische sterilisatie van een poes. Het herstel is al met al veel sneller en ze hoeven geen shirtje aan na de operatie door de zeer kleine wondjes en dat deze niet irriteren (de meeste katten vinden dit nog het meest vervelend).

laparoscopie kat

Doeleinden van de laparoscopische operatie

Een laparoscopische operatietechniek is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Zo kan de chirurg bijvoorbeeld ook niet ingedaalde testikels bij een kater verwijderen als deze nog in de buik zijn achtergebleven (cryptorchidie kater). In dit geval geven wij u informatie over de laparoscopische operatie zoals deze wordt gebruikt om katten (poezen) te steriliseren.

Naast de gebruikelijke voor en nadelen van sterilisatie van de poes, kent de laparoscopie nog enkele aanvullende voor- en nadelen.

Bekijk onze video over de laparoscopie van de poes.

Voordelen laparoscopische sterilisatie bij de poes:

  • een kortere behandeltijd, waardoor een kortere narcose
  • beter overzicht in de buik, waardoor er een betere controle op bloedingen mogelijk is en tevens alle organen in beeld gebracht kunnen worden
  • minder napijn
  • snel herstel
  • kleinere wondjes waardoor minder kans op wondcomplicaties
  • in de meeste gevallen geen shirtje nodig, waardoor de kat direct weer blij is

Nadelen laparoscopische sterilisatie:

  • als de baarmoeder afwijkend blijkt te zijn (bijvoorbeeld ontstoken) zijn de kleine gaatjes vaak niet groot genoeg om dit orgaan door naar buiten te halen. In de meeste gevallen dient de snede dan vergroot te worden en is dit vergelijkbaar met een traditionele sterilisatie. Het is echter een zeldzaamheid dat dit nodig is (veelal oude poezen).
  • door het gebruik van gas in de buik kan het dier soms wat moeite met zelfstandig ademen krijgen. Bij het Dierenziekenhuis Diemen liggen echter alle patiënten aan de gasnarcose, bewaking en kunnen we zo nodig de poes beademen.

Meer informatie

MEER INFORMATIE OVER LAPAROSCOPIE?

↑ Top of Page