Sterilisatie info

Sterilisatie via Laparoscopie – De uitgebreide uitleg

Laparoscopische sterilisatie betekent letterlijk een sterilisatie door middel van een kijkje in de buik met behulp van een camera. Bij de ouderwetse / traditionele sterilisaties worden de eierstokken buiten de buik van de hond of kat getild. In het geval van een traditionele sterilisatie wil men graag de buikwond zo klein mogelijk houden, maar is deze toch al snel 4 tot 15 centimeter. (Afhankelijk van de grootte van de hond of kat.) Daardoor kun je echter niet optimaal de buik in kijken en mis je dus wat overzicht.

Daarnaast is het naar buiten tillen van de eierstokken bij de traditionele sterilisatie een pijnlijke aangelegenheid met name bij de hond (in de meeste gevallen wordt hier dan ook extra gasnarcose ingezet). Ook na de traditionele sterilisatie heeft de hond last van bijvoorbeeld het aantrekken van de ophangbandjes van de eierstokken.  Deze bandjes zitten namelijk vast aan het nierkapsel. Ook kunnen ze hebben van de grotere buikwond die zeker 10 dagen moet herstellen. Bij poezen is de buikwond een stuk kleiner, maar ook daarbij verloopt het herstel een stuk sneller na een kijkoperatie. Bovendien hoeven ze meestal geen shirt of kraag om. Dit vinden veel dieren ook niet prettig.

De techniek bij een laparoscopie

Tegenwoordig worden er steeds meer honden en katten door middel van een laparoscopische sterilisatie (sterilisatie via kijkoperatie) gesteriliseerd. Deze techniek is wezenlijk verschillend van de traditionele wijze van steriliseren. We brengen de instrumenten namelijk naar de organen, in plaats van de organen naar buiten.

We maken hiervoor 2 kleine gaatjes van 0,5 cm grootte in de buikwand van de hond of kat. Om ruimte te creëren brengt de chirurg koolzuurgas naar binnen via een naald. Hierdoor wordt de buikwand van de hond of kat opgetild van de onderliggende organen. Wanneer de buikwand is opgetild worden er 2 poorten (trocardhulzen) ingebracht in de buik. Voor de laparoscopie brengen we de camera en gewenste instrumenten naar binnen. Dankzij het toedienen van het koolzuurgas is er vervolgens voldoende ruimte om een goed overzicht te krijgen van de gehele buik en de organen.

Het is een fabeltje dat het inbrengen van koolzuurgas heel pijnlijk is. Het oprekken van de buikwand kan wel pijnlijk zijn, dit is bij mensen bekend. Echter bij honden, en nog meer bij katten, wordt de druk in de buik veel minder hoog opgevoerd. Daardoor wordt napijn bij dieren eigenlijk nooit gezien. Voordat de buik wordt dichtgehecht, is de buik weer volledig leeg gemaakt.

laparoscopische sterilisatie hond

De werkwijze bij een laparoscopie

Tijdens de sterilisatie maken wij gebruik van een speciale kanteltafel. De patiënt wordt daarmee naar de chirurg toe gekanteld. De eierstok komt door het kantelen aan de bovengelegen kant bovenop te liggen. De dierenartsassistente kan vervolgens met een speciale haak de eierstok aan de buikwand vastmaken.

Tijdens de sterilisatie hebben we hierdoor een mooi beeld van onder andere de ophangbanden waaraan de eierstok is bevestigd en de toevoerende aderen. Bij honden zit hier vaak wat vet in, bij katten zijn dit hele dunne bandjes. Tijdens de sterilisatie worden deze door de chirurg dicht gebrand, dit is te vergelijken met het traditionele hechten. De eierstok wordt vervolgens losgeknipt van de ophangbandjes en baarmoeder.

Mocht er alsnog een bloedvat gaan bloeden dan is dit direct te zien en kan deze nog worden dicht gebrand. Door het ruime overzicht in de buik worden dergelijke problemen nooit over het hoofd gezien in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kleine nabloeding bij een traditionele sterilisatie.

Nieuwsgierig hoe dit eruit ziet? Bekijk onze video van de laparoscopie.

Controle, nazorg en helen na een laparoscopische sterilisatie

Tijdens de sterilisatie wordt de buik na het los knippen van de eierstokken (ovaria) nogmaals helemaal gecontroleerd. De eierstokken worden uit de buik verwijderd zodra deze los zijn geknipt. Ook controleren we dan of de eierstokken compleet zijn verwijderd. Al het gas wordt vervolgens uit de buik gelaten. Een klein restant gas, veroorzaakt verder geen last en zal via de uitademing het lichaam verlaten. Hierna worden alle instrumenten en poorten verwijderd en worden de wondjes dicht gemaakt.

We sluiten de huid onderhuids, zodat er geen hechtingen zichtbaar blijven. De hond of kat heeft in totaal 2 kleine wondjes van 0,5 cm doorsnede, welke razendsnel genezen.  De honden en katten worden na de sterilisatie meestal al binnen 10 minuten wakker doordat de narcose veel korter geweest is en kunnen 1-2 uur na de ingreep al weer blij naar huis.

Meer informatie

MEER INFORMATIE OVER STERILISATIE?

↑ Top of Page