Cursus Laparoscopie

(inhoud bedoeld voor collega dierenartsen)

De laparoscopische ingreep bij dieren neemt in hoog tempo in bekendheid en gewildheid toe. In de praktijk merken we steeds vaker dat we klanten van buitenaf aantrekken, doordat de eigen dierenarts deze ingreep nog niet uitvoert. Natuurlijk is het een optie, om daarvoor door te verwijzen of een expert in te huren, maar is het niet zoveel leuker en flexibeler om het zelf te kunnen!

De voordelen worden ook steeds bekender bij diereigenaren, en daardoor neemt de gewildheid uiteraard ook toe. En cliënten kijken zelf ook steeds verder dan alleen de muren van de eigen dierenarts. Maar tegelijk ook bij dierenartsen, omdat de cliëntgerichtheid steeds meer toeneemt. Niet te vergeten ook omdat de laparoscopie een ontzettend leuke nieuwe uitdaging vormt en enorme kansen in de praktijk creëert.

Om een voorbeeld te geven:

Gemiddeld genomen krijg ik na een cursus te horen:

  • Meer werkplezier, nieuwe uitdaging
  • Meer sterilisaties hond uitgevoerd, doordat je kunt bieden wat cliënten willen
  • Meer tevredenheid klanten (mijn dierenarts gaat met de tijd mee!)
  • Een hele mooie nieuwe techniek die je nog dagelijks zal verbazen.

Al sinds 2010 voer ik (Drs. Nina van Broekhoven) zelf laparoscopische ingrepen uit. De eerste jaren alleen bij honden vanaf 5 kilo ongeveer i.v.m. een laparoscopische OVE. Deze werden naarmate mijn ervaring toenam steeds kleiner. Inmiddels voer ik al vanaf 2013 laparoscopische OVE uit bij hondjes vanaf 800 gr. en tevens al vanaf 2014 bij katten. Nog heel vaak hoor je van collega’s die de ingreep zelf niet uitvoeren; “dat heeft toch geen voordeel, mijn opening is al zo klein…” Laat je echter eens overtuigen door het zelf te ervaren en te zien. Het verschil is daadwerkelijk enorm.

Sinds 2018 ben ik dit ook gaan uitbreiden met cursussen voor collega’s, omdat hier veel vraag naar is.

Tegenwoordig is de investering in de laparoscopische apparatuur ook steeds voordeliger aan het worden. Wij hebben een hele fijne samenwerking met Endotechniek al vele jaren als leverancier van onze apparatuur en bijbehorende disposables. Daarin help ik uiteraard graag met het zoeken naar een geschikte combinatie van apparatuur/instrumentarium.

Inmiddels worden er vele cursussen aangeboden. Wat mijn cursus zo speciaal maakt in vergelijking met anderen?

-Direct hands-on: je voert onder mijn begeleiding in toenemende mate vanaf patiënt 1 de laparoscopie zelf uit.

– Je voert veel ingrepen uit, voordat je dit zelfstandig zonder mijn begeleiding gaat doen. Hierdoor voel je je bij de eerste patiënt al snel zelfverzekerd.

– Je leert met je eigen apparatuur zodra je die hebt aangeschaft, waardoor overschakelen in een toch al informatie overladen cursus niet nodig is.

– Je leert gedeeltelijk in je eigen omgeving met je eigen team, waardoor iedereen eigen wordt in de uitvoering van de ingreep.

– Je maakt gebruik van eigen patiënten (als mogelijk), waardoor je direct rendement hebt van je investering.

Welke cursussen bied ik aan?

  • Laparoscopische OVE hond begincursus
  • Laparoscopische OVE kleine honden/katten
  • Laparoscopisch begeleide ingrepen: gastropexie, cryptorchidie, pyometra
  • Op aanvraag kunnen allerlei aanvullingen gedaan worden.

Cursus inhoud

Let op alle cursussen zijn op basis van 1 op 1 begeleiding. Als er meerdere dierenartsen de cursus tegelijk willen volgen wordt de cursus aangepast.

Laparoscopische OVE hond begincursus:

3 ochtenden in overleg ingepland. De eerste ochtend voeren we in mijn praktijk met mijn apparatuur 2 laparoscopische OVE’s uit bij medium tot grote honden. Op die manier kun je even wat feeling krijgen met de ingreep en apparatuur en even testen of de uitvoering je echt wel ligt. Bovendien hoef je dan nog niet voor de allereerste cursusdag een volledig systeem aan te schaffen.

In overleg doen we de tweede ochtend al op de eigen praktijk met de eigen apparatuur. Deze dag zullen we 2-3 medium tot grote honden laparoscopisch castreren.

De derde ochtend voeren we in principe altijd uit met de eigen apparatuur op de eigen praktijk. Op die manier wen je aan de eigen apparatuur en wordt het hele team ingewerkt. We voeren dan opnieuw 2-3 laparoscopische castraties teef uit van medium tot grote honden. De verwachting is dat je dan de ingreep (vrijwel) zelfstandig zult uitvoeren.

Vervolgcursus Laparoscopische OVE hond kleine honden/katten

In deze cursus leer je in 2 ochtenden de ins en outs van de laparoscopische OVE van kleine honden en katten. Je leert de verschillen in instellingen van de apparatuur en de verschillen tussen honden en katten. Tips en tricks voor stabiliteit van de handen en de instrumenten in de buik. In overleg vindt dit plaats in de eigen praktijk of bij mij in de praktijk.

Laparoscopisch begeleide ingrepen

Diverse ingrepen kunnen laparoscopisch uitgevoerd worden. Meestal op basis van het aanbod kunnen we een afspraak inplannen om deze ingreep “samen” uit te voeren, zodat dit bij een volgende zelfstandig gedaan kan worden.

Kosten

Wij hebben standaard prijzen voor de basiscursussen, op verzoek kunnen er aanpassingen in deze cursussen worden gedaan. Je kunt hierbij denken aan meerdere dierenartsen tegelijk of specifieke handelingen die geleerd worden buiten de standaard cursus inhoud om.

We kunnen een gerichte offerte doen op verzoek. Voor meer informatie kun je een berichtje sturen aan info@dierenartsnina.nl of bellen met 020-7373170

↑ Top of Page